Bezpieczny dla żywności
N2O w jakości spożywczej to podtlenek azotu, który, jak można się domyślić, jest stosowany w przemyśle spożywczym i dlatego ma odpowiednią jakość. Ta forma podtlenku azotu jest oczyszczona i ma stopień czystości wynoszący 99,7%.
Podtlenek azotu (N2O) w jakości spożywczej jest wykorzystywany między innymi w kapsułkach do bitej śmietany. Gaz ten może być sprzedawany w kapsułkach do śmietany i wprowadzany do syfonu do bitej śmietany, lub za pomocą znanych również wkładów do bitej śmietany. Podtlenek azotu (N2O) dobrze miesza się z tłustymi substancjami, które są dodawane do syfonu do bitej śmietany, aby wytworzyć mus, krem lub bitą śmietanę. Oprócz tej zalety, podtlenek azotu (N2O) w przemyśle spożywczym ma również tę zaletę, że posiada właściwości antybakteryjne. Dzięki temu bita śmietana w lodówce może być przechowywana do 10 dni.